БългарскиЗа карвинга, свещите и изкуството да създаваш.

  • 19/02/2016 13:04
  • |
  • 0 коментара
За карвинга, свещите и изкуството да създаваш.
1

Първите данни за рязани свещи ни връщат в XVI век ,когато в Италия се заражда стилът Барок. Той  прониква във всички  сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор , живопис  и се отличава с пищност и  величие. Единствения източник на светлина по онова време  бил огънят, затова свещите са имали огромна популярност.Те се

изработвали от животинска мазнина и пчелен восък.

Свещите от пчелен восък горяли по-дълго и по-добре - с малко дим  и приятна миризма, но тъй като  добивът му бил трудоемък процес, цената на тези свещи била твърде висока.

За да бъдат в крак с модния бароков стил и  да увеличат продажбите си,  майсторите на свещи във Венеция за първи път започнали да ги режат, като с получените  „ листенца” правели всевъзможни завъртулки.

Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в Италия ,така и в целия свят.

Тогава рязаните свещи не са били толкова цветни и красиви , както в днешно време , но тъй като са изработвани

ръчно,  били много ценени и  се смятали за разкошна придобивка.

В наши дни свещите заемат не по-маловажно приложение в живота на хората. Те са част от декора ,интериора , аранжировката на празничната трапеза и един оригинален подарък за всеки празник . Изящните форми на карвинг свещите придават неповоторим уют  и комфорт във  всеки дом.

Източник - „История создания резных свечей”- автор Игор Горбачов

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: