БългарскиПроект" Да обикнеш Франция! Вечер на френската импресия и сетивност"

  • 05/11/2017 08:52
  • |
  • 0 коментара
Проект" Да обикнеш Франция! Вечер на френската импресия и сетивност"
1

"Да обикнеш Франция! Вечер на френската импресия и сетивност"

ГАЛЕРИЯ-МУЗЕЙ ФИЛИПОПОЛИС Нач.час 18.00 ч

read more

 

   

     Настоящия проект има за цел да представи френската култура като обхване и обедини изкуството в различни колаборации на мултижанрово ниво-музика, литература и живопис,  представени от известни български автори  , които черпят вдъхновение , създавайки своите творби във Франция. И френски артисти, които са дълбоко впечатлени от България и срещите с българското изкуство.  В тази вечер ще усетите  двустранната креативна взаимовръзка. Връзката с френската култура е представена чрез обмяната на впечатления, емоции и творчески вдъхновения, отразени с изразните средства на изкуството. Творби, създадени във Франция, които ще бъдат показани пред българска публика  и български легенди и изследвания, оставили дълбоко впечатление в съзнанинето на френски артист, които провокират създаването на музикално произведение. На тази френска вечер ще усетите  чувствата, сетивността и любовта на българските автори, породени от контакта с френските артисти и обратно на едно емоционално ниво.

1.Откриване  - Събитието  ще бъде открито с Арията на Жералд от първо действие на операта „Лакме“ на Лео Делиб в изпълнение на оперния певец Андрей Найденов – tenore–altino. Андрей Найденов е завършил майсторски клас на Stefano Algieri и Jeffrey Gall.

2 . Изложба „ Френската Импресия и Сетивност

     Динко Ненов, Лили Кючукова и Елица Гигова – трима пловдивски художници, които са свързани емоционално с Франция .Техният житейски път е преплетен с културата и традициите на френския народ. Вдъхновение, което оставя ярък отпечатък в творчеството и на тримата автори. На тази изложба ще бъдат разказани три житейски истории , които са провокирали авторите на емоционално ниво в един съзидателен творчески процес. Някои от тези истории ще бъдат споделени с публиката за първи път.

 Лили Кючукова. В центъра на творчеството на Лили Кючукова е ЖЕНАТА- загадъчна, многолика, хармонична, съблазнителна и чувствена. Лили е омъжена за Ален Роа-известен френски сценограф и скулптор. Създател на декори за над 150 постановки за театрите в Сент Етиен, Нанси, Страсбург и Комеди Франсез. Двамата работят като творчески тандем и участват в международни изложби по целия свят.Много от картините на Лили Кючукова са вдъхновени имено от тази любов с Ален Роа.В нейните картини ще видите една  персонализираност и чувствителност. Завлядаващ е еротизмът в тоновете.

Динко Ненов .  Динко Ненов  работи  живопис и скулптура.Има над 40 самостоятелни изложби.Негови пластики и картини са притежание на галерии и се намират в частни колекции в Италия, Словакия, САЩ Аржентина, Швейцария, Лихтенщайн и др.Член е на СБХ и групата на пловдивските художници, Член на Съюза на Журналистите, Член на AIAP L’association Internationale des Art Plastiques  UNESKO  Paris.

От 2017 г. Динко  живее и твори в Нормандия. Eто какво сподели автора ..”Исках да се докосна до светлината, въздуха , водата,местата където са творили Импресионистите от Салона на отхвърлените...Така попаднах в Нормандия ,една област, която съчетава моето студио в с.Турян, обл.Смолян ,България и Свети Аубин Елбуф  обл Руан Франция.Изумлението беше огромно,когато разбрах, че Пикасо е живял също тук и в този нормандски период е започнал да прави пластика и керемика.Спомних са за 1979 година когато ме нарекоха Пикасо в казармата в Харманли и това ме доамбицира да съм търсач -импровизатор. Тази 2017 година аз имам възможност да гледам и се наслаждавам на Творчеството от Нормандския период на Пикасо в националната галерия в Руан.

За да преоткриеш красотата около себе си ,когато си видял хиляди обекти и изненади по света трябва да имаш не само очи ,но и живот и сърце изпълнено с любов , с която съм закърмен в Родопите и която преоткрих в Нормандия“.

На тази изложба ще бъдат показани картините от нормандския период на автора.

 Елица Гигова. При едно от гостуванията си в България френския композитор Ален Амуе Айева  посещава  Родопите и остава изумен от вълшебната природа, от гостоприемството на хората, което е пословично и най- вече от Орфеевите скали и извори, за които е чувал във Франция. Запознава се с поетът-изследовател на Орфей Никола Гигов и от него научава за петте плочи с древна писменост, които лично Никола Гигов е  открил и доказал, че българската писменост е още от орфеево време, т.е. от времето на траките. Ален Айева е дълбоко впечатлен от това и връщайки се във Франция написва опера за Орфей. При една съвместна изява в Париж на Никола Гигов и Елица Гигова , която е внучка на Николай Хайтов, той подарява диска с операта за Орфей на дъщеря си. Елица Гигова създава няколко картини, като чрез цветове пресъздава срещата и изразява своето вдъхновение и преклонение пред изследванията на баща си за Орфей и силното въздействие на музикалното произведение на Айева.  Тези картини за първи път ще бъдат показани пред публика имено на тази изложба , а публиката ще чуе музиката от операта за Орфей на Ален Айева.

3.Венецианско изкуство от XVI век  - демонстрация и история на древната техника карвинг.

       Първите данни за рязани свещи ни връщат в XVI ВЕК, когато в Италия се заражда стилът Барок, който прониква във всички сфери на живота – строителство,изкуство,мода,интериор , живопис и т.н. и се характеризира с пищност и  величие. Единствения източник на светлина по това време е бил огънят, затова свещите са имали огромна популярност. През XVI никой не бил чувал за преработка на нефт, затова свещиге се изработвали от животинска мазнина и пчелен восък. За да не остават от модата , да повишат цената на продукцията си  и да увеличат продажбите, във Венеция майсторите на свещи за първи път започнали да ги режат, като с получените  „ листенца” правели всевъзможни завъртулки. Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в цяла Италия , така и в целия свят. 

      Въпреки, че карвингът възниква още по времето на Барока, в България то все още не е много познато като творческа индустрия . Моята мисия е да разпространя карвинга като изкуство . Ето защо , освен че бих искала да създам една нова публика за едно различно изкуство, включването на гостите в съзидателен творчески процес ще разчупи границите и ще се постигне един социален, културен и артистичен обмен между артисти и публика. Всеки гост ще има възможност да се докосне  до карвинга и да усети неговата магия. Целта е публиката да не бъде само гост, а и активен участник в събитието.

Очакваме ви !

Динко Ненов

Лили Кючукова

Елица Гигова

Мария Аргирова

Динко Ненов

Роден в гр. Смолян на 18 януари 1960. През 1979 г. завършва ССХУ за сценични кадри. От 1973 г . започва да участва в изложби в страната и в чужбина. Печели първа награда и диплом от националната изложба посветена на дните на младия работник за рисунка и скулптора. Участва във всички регионални и национални изложби. Приет е за член на АМХ. Работи живопис, скулптора, монументални работи. През 1992 г. завършва НХА – магистър “Н. Павлович” – София, специалност дизайн – порцелан и стъкло. Член на СБХ и групата на Пловдивските художници. Член на Съюза на Съюза на Журналистите. Член на ИАИАП –Association Internationale des Arts Plastigues= I.A.A. UNESKO Paris .Член корeспондент на БАНИ.

Самостоятелни изложби

1990 – галерия “Навона” Рим

1991 – галерия “Палборк” Пловдив

1992 – галерия “Зограф” София

1993 – галерия “Асен Василев” София

1994 – галерия “Надежда” София

1995 – галерия “Извор” София

1996 – галерия “Апостол Тома” Пловдив

1997 – галерия “София Прес” София

1998 – галерия “Май” Сливен 1999 – ЕКСПО Враца

1999 – ЕКСПО Варна “Фестивален център”

1999 – ЕКСПО Бургас

1999 – ЕКСПО Смолян

2000 - ЕКСПО Варна “х-л Черно море”

2000 – галерия при Американския университет Благоевград

2000 – галерия “Вип” Русе

2001 – ЕКСПО Смолян 2001 – галерия “Мориджи” Фаенца

2001 – галерия “Понта” Толентино

2002 – галерия при Софийския университет “Алма матер”

2002 – галерия “Атриум” Тюрингия Конгресен център

2004 – галерия “Културен център” Берлин

2005 – международно изложение ICC Берлин

2006 - международно изложение ICC Берлин

2007 – галерия “Арт Муза” София

2007 – етнографски музей гр. Пловдив

2008 – бизнес център “Хилд” София

2008-2009 – галерия “Икар” София

2009 – “Грийн кет галери” София

2010-хотел ,,Кипарис Алфа „ гр.Смолян

2010-Балабанова къща гр Пловдив

2010-зала,, Баер,, гр. Ст. Загора

2010-Музикален център ,,Борис Христов ,, -София

2011 –Арт галерия при Дома на енергетика гр. Козлодуй

2011-галерия Зала България –София

2011 –ателие ,,Human Thinks,,-София

2011-галерия ,,Derdinge,,-Мюнхен –Германия

2012-галерия ,,Тандра-гр Банкя

2015-Арт салон –гр Перник

2016-Арт салон на БНР-гр. Благоевград

2016-галерия,, Георги Баев ,, гр.Бургас

2017-галерия ,,Войводина,, гр.Нови Сад -Сърбия

 Национални изложби

1973 – Младежка изложба

1978 – Група на пловдивски художници

1993 – Национална изложба “Рисунка и малка пластика”

1993 – Есенен салон СБХ

1993 – Пролетен салон СБХ

1993 – Нови имена

1994 – Пролетен салон СБХ

1994 – Есенен салон СБХ

1995 – Пролетен салон СБХ

1995 – Есенен салон СБХ

1997 – Спиридонова изложба СБХ

2007 - Спиридонова изложба СБХ

2008 - Спиридонова изложба СБХ

2009-Спиридонова изложба СБХ

2009- Арт салон СБХ –София-Национална изложба Рисунка и малка пластика

2009-Национална изложба живопис ,,Реалност и фикция,,СБХ –София

2010-конкурс за Сите де арт Париж Франция и Швандорф-Германия

2010-40 години Спиридонова изложба –СБХ –София

2010- Арт салон СБХ –София-Национална изложба живопис

2011-Фестивал на съвременната керамика-Арт салон СБХ-София

2011- Арт салон-София –Национална изложба живопис

2012-Фестивал на съвременната керамика-Арт салон СБХ-София-София Прес

2013-Арт салон СБХ-София-Национална изложба живопис

2017-Фестивал на съвременната керамика-галерия ,,Райко Алексиев”-СБХ

 Международни изложби

 1991 – международно биенале на хумора в изкуството Италия

1992 – Арт хоризонт Ню Йорк-САЩ

1992 – Биенале на керамиката Валорис-Франция

1993 – арт фолио Ню Йорк-САЩ

1993 - международно биенале на керамиката Авейро-Португалия

1994 – Сантори арт Токио-Япония

1994 – международно бианале “Настрадин ходжа” Турция-Истанбул

1994 – международно триенале Майданек-Полша

1994 – “Секс хумор” Буенос Айрес-Аржентина

1994 – Софа арт Ниборг-Дания

1995 - межд. биенале на хумора в изкуството Италия

1995 - международно биенале на керамиката Авейро

1995 – фестивал на керамиката Мино

1995 - Арт фолио Ню Йорк

1997 - межд. Бианале

1999 – Арт фолио Ню Йорк

1999 - межд. биенале на хумора в изкуството

2007-межд.бианале на керамиката Авейро –Португалия

2007-Арт фест Мюнхен-Германия

2010-Международна изложба живопис –Куманово –Македония

2011-Арт фест Мюнхен

2011-Международна изложба живопис –Куманово –Македония

2012-Международна изложба живопис –Струмица-Македония

2012-Международна изложба живопис-Куманово –Македония

2014-Международна изложба живопис-Барселона-Испания

2015 Международна изложба живопис-Великобритания-Уелс

2016 Културен център –Барселона –Испания

2016-Арт салон-София-България-

2017 –Асропа Южна Корея-Юнеско

 

Награди и отличия

 1973 – почетен диплом и първа награда – Младежка изложба

1978 – награда за живопис

1991 – награда за хумористична пластика на името Мари Луиджи Толентино

1992 – специалната награда за пластика “Арт хоризонт” Ню Йорк

1994 – награда за пърформънс “Софа арт” Ниборг

1994 – награда за керамика “Сънтори арт” Токио

1994 – специална награда за еротична керамика Буенос Айрес

1995 – награда за свободна пластика Мино

1995 - награда за приложни изкуства “Арт фолио” Ню Йорк

1999 – специалната награда за миниатюра “Арт фолио” Ню Йорк

2000 – наградата “Златен Перелик” и диплом за изложбата посветена на Родопите

2007-награда за най-добър учител на Министерство на образованието и диплом

2007-награда на СБХ за учители художници

2009-диплом за почетно участие 40 години Спиридонова изложба

 Негови пластики и картини са притежание на галерии и се намират в частни колекции в Италия, Словакия, САЩ, Холандия, Германия, Норвегия, Австрия, Обединеното Кралство, Япония, Гърция, Турция, Дания, Франция, Унгария, Украйна, Русия, Сърбия, Молдова, Португалия, Испания, Аржентина, Швейцария, Лихтенщайн, Белгия, Полша, България

 

Лили Кючукова

Голяма част от творчеството на Лили Кючукова е вдъхновено от съвместния живот с нейния съпруг Ален Роа – френски сценограф и скулптор, създател на над 150 декори за постановки във Франция, Белгия, Швейцария и България. В центъра на нейното творчество е ЖЕНАТА- загадъчна, многолика, хармонична и чувствена. В нейните картини ще видите една  персонализираност и чувствителност. Завладяващ е еротизмът в тоновете. Без съмнение Лили Кючукова рисува инстинктивно, решително и съблазнително. Картините изразяват обеми, сенки , светлини, плът и тъкан в пространството.

 Самостоятелни  изложби :

 1998 - Salon d art contemporain La Defense - Paris

1998 - Galerie Abotis - Apt

1999 - Galerie  Clio LLamosi - Paris

2000- Galerie Abotis - Apt

2004 - Galerie  Markevich - Paris

2004 - Salon dArt contemporain - Marseille

2004 - Galerie Entree en matiere - Avignon

2007   Galerie Ovadia - Nansy

2012 - Maison des Compagnons - Fontainebleau

2013 - Paulia Rosa Galerie - Paris

2015 - Champagne CHAPUY - Oger

 

Australia

2006 - Galerie Graphic Art Gallery -  Sydney

 

Canada

1996 Biennale dArt international de miniatures - Quebec

 

Hollande

2001 - Galerie dOvervloed - Оss

2002 -Galerie dOvervloed - Оss

2003 - Salon dArt contemporain - Roterdam

2008 - Galerie dOvervloed - Oss

 

Allemagne 

1999 - Salon  dArt contemporain - Berlin

2000- Salon  dArt contemporain - Hamburg

2013 - Auberge Harlekin - Randegg

 

Suisse

2000 - Salon dArt contemporain – Lauzane

 

Vienne

 2007 – Institut Fransais

 Много от картините на Лили Кючукова се намират в колекционери във Франция, Швейцария, САЩ,Холандия, Италия , Австрия и др.

2017 - Награда  " Grand Prix EUROPEEN D" Art Conteporain Paris

Елица Гигова

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г.През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян, специалност „Художествена тъкан” .През 1995 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”.От 1995 до 1997 г. специализира „Композиция в живописта” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, факултет „Изящни изкуства”. Завършва с изложба на тема: „Родопският фолклор и влиянието му върху ритъма и баланса в картината.” В момента следва докторантура към ПУ „ Паисий Хилендарски “ -Катедра „ Естетическо възпитание по методика на обучението по изобразително изкуство“  с научен ръководител Методий Ангелов.

През 1991 г. спечелва наградата на годишната студентска изложба в специалност „Графика”

През 1992 г. участвува в национална изложба – „Текстил” на „Шипка” 6 , съвместно с проф. Овчаров и проф. Балев и други утвърдени имена в текстила.

През 1994 г. спечелва конкурс на фондация „Отворено общество” с живописните си произведения и става стипендиантка на Фондацията, в продължение на една година.

През 1994 г. участвува в изложба „Малък формат” в гр. Нагоя, Япония, с живописни картини.

От 1997 г. Елица Гигова става член на дружеството на пловдивските художници. Участвува редовно в годишните изложби на дружеството, изложбите „Цветове”, „Будилник”, изложба по повод 100 годишнината от основаване на дружеството на южнобългарските художници.

През 2008 г. и 2017 г.  участва в национален живописен пленер в гр. Смолян.

От 2009 до 2015 г. Участвува и в пленери по живопис в околностите на Кърджали, Асеновград, Созопол, Пловдив, Бродилово, Созопол, с. Свежин, Венеция и Париж.

Самостоятелни изложби :

1989 г.  Смолян КДК

1997 г. Велико Търново – изложбени зали на ул. „Рафаел Михайлов”

2011 г.Пловдив, галерия „Жорж Папазов”

2012 г. Пловдив, Балабанова къща и Пловдив Читалище „Христо Ботев”– Живопис и Текстил

2012 г. Стара Загора – централно фоайе в библиотеката.

2013 г. Девин. Изложба на тема „Зунка над Родопите” – живопис, текстил и орфически знаци

2013 г.  Бургас – Културен център, зала „Георги Баев”

2014 г. Смолян – КДК, София - читалище „Николай Хайтов”

2015 г. Асеновград – библиотека „Паисий Хилендарски”

2016 г. Пампорово – х. Камелия, с. Хвойна – родната къща на Николай Хайтов, Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив

 Участия в  изложби :

Участия в общи изложби в страната: Пловдив, София, Смолян, Асеновград, Бургас, Варна и др. И в чужбина: Япония, Италия, Чехия, Словакия, Унгария, Гърция, САЩ, Русия.

През 2013 г. Поканена за участие в галерия „Резонанс”, гр. Пловдив, Изложба „Новите 100”, представени дигитално и чрез постери и произведения на Ледения континент – Антарктида

2013г. Венеция, Италия – съвместна изложба със студенти и ученици.

2014 г. Будапеща, Унгария – съвместна изложба на учител и ученици. Участия в биенале „Приятели на морето” и биенале „Малки форми” в Плевен

През 2015 г. представя съвместна изложба в Българското посолство в Париж на свои живописни и текстилни творби, както и рисунки и декори към спектакъла „Орфей и Евридика“, по сценарий на поета и орфеист Никола Гигов, сътворени от  нейни ученици и студенти.

2015 г. Участие в Аполония, Созопол и „Алианц” - Пловдив

2015г. Изложба в СОК „Камчия”, Варненска обл.

2016 г. Изложба в Българският културен център в Рим и в българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим, участия в биенале „Приятели на морето” и биенале „Малки форми”, Плевен, София, ул. „Шипка”6. Участие с ученици и студенти в международния Арт фестивал, организиран от галерия "Резонанс" в Чинарената гора на с.Белащица на 17.09.2016 г.

През 2016 г. става почетен член на асоциация „Паралел 43“ в Рим и член на СБХ както и майстор по текстил в Камарата на занаятчиите в София.

През 2017 участва в  международен пленер по живопис във Воландово, Македония, поканена е в международен пленер в Кавадарци, Македония. Организира изложба в Берлин.

 Организиране на съвместни изложби – ученици, студенти и преподаватели в Рим, Париж, Венеция, Созопол, София и други.

Награди:

1991 г.Награда за графика на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”

1994 г. Награда на Фондация „Отворено общество” за живопис

2012 г. Награда за живопис на община Велико Търново на Националната изложба на учителите художници

2013 г. Награда на библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Асеновград за активна творческа дейност в орласта на живописта, карикатурата и пленерното рисуване и партньорство в популяризиране на културното наследство на Николай Хайтов и Борис Димовски

2016 г. Национална награда за изобразително изкуство в конкурса „Мадан-кътче от Рая” 

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: