БългарскиЕдин трик – как да се превърнеш в Богиня за 7 минути или Магията на Ice-Carving-a !

  • 13/07/2018 17:05
  • |
  • 0 коментара
Един трик – как да се превърнеш в Богиня за 7 минути или Магията на Ice-Carving-a !
1

Lorem Ipsum

Dolor lorem sit ipsum

Lorem Ipsum

Dolor lorem sit ipsum

Lorem Ipsum

Dolor lorem sit ipsum

Lorem Ipsum

Dolor lorem sit ipsum

Lorem Ipsum

Dolor lorem sit ipsum

Здравей,

 да изваеш скулптура от лед е доста трудно занимание. Не че съм правила подобен леден опит, но пък карвингът върху топъл парафин ми паказа , че това не е толкова лесно занимание. Особено в началото, когато ти се налага за 10 минути да сътвориш парафинена форма в бароков стил. При това фино и изящно. Но да се върна на студения полюс .....

         Ако при карвинга върху свещи се работи с топъл парафин , то при ice-карвинга, скулптурата се извайва в студена вода.  В противен случай ще трябва да действаш много бързо, защото освен че е важна температурата на ледения блок, е важна и тази около него.  Има ледени блокове, които се произвеждат в изкуствена среда,  но има и естествени блокове, които се добиват от замръзнали реки и езера. Най-важното за скулпторите е водата да е чиста и да не съдържа примеси. Затова обикновено те предпочитат кристално чистият и прозрачен леден блок, който се произвежда в специални камери . В тях целият процес на замразяване на водата може да се контролира. Освен това, ако решиш  да  покажеш повече артистичност, можеш да  прибавиш към водата и боя. Така ще получиш цветен леден блок. А може и да комбинираш прозрачен леден блок с цветен. :)

     Ако се чудиш как така ледените фигури не се топят , то е защото има специална техника за карвинга върху лед. Ледената скулптура може да бъде опазена от стопяване чрез поддържане на вертикални кухини в нея, които се пълнят с  миниатюрни пелети от сух лед, използвани за направата на ледни стени от процеса Icecrete /Cryocrete – американска патентовата технология /Някои скулптури трябва да се изработват дори само за 10 минути- това е времето , в което може да се завърши процеса, преди ледът да се разтопи. Също като при карвинга върху свещи.

        Тайната на това изкуство се крие в материала и времето, в което може да се работи с него. Нещо като Стрес – Тест. Няма втори опит. 

   Карвингът върху лед е много разпространен в  САЩ, Филипините, Япония, Франция, Ирландия, но като че ли фестивалът в Квебек / Канада / се счита за най-популярният и най-добрият фестивал в света. Всяка година в езерото Louise, разположено в националния парк Банф се провежда тридневно събитие, наречено ICE MAGIC , което се  ръководи от националната карвинг асоциация. Дванадесет екипа от професионални карвинг скулптори получават 15 блока лед, които трябва да трансформират в ледени фигури за 3 дни. Времето позволява това, защото събитието се провежда винаги през Януари.

       На около 10 километра от Квебек, близо да водопадите Монтморенси е издигнат първият леден хотел в Северна Америка. А от 1989 г. в   Аляска се провежда световното първенство по лед. На това състезание участват над 100 скулптора  от цял свят, за да изваят ледени фигури от чисти и естествени ледени блокове, които те наричат ‘’ арктически диаманти ‘’. На този конкурс групите са разделени на  Single Block Classic /екип от 2 души/ и Multi- Block Classic /екип от 4 души /.  Общо всички екипи трябва да се справят с 23 тона лед  за 3 дни. Креативното предизвикателство също е разделено в две направления - извайване на  абстрактни и реалистични скулптури. Националната карвинг асоциация в САЩ е разработила система за оценяване на ледените фигури, каято е базирана на времеви принцип.  От 2001 г. Американската Асоциация подкрепя и разпространява карвинга , като през 2002 г. състезанието  е проведено съвместно със зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити.

     Моето въображение обаче е много по-близко от Солт Лейк Сити.  Уверявам те, че изобщо не е необходимо да се пренасяш  толкова далече , за да си представиш една ледена кристална фигура, върху която ти поднасят морски дарове.  Например скариди.  И чаша студено бяло вино.  Храна поднесена достойно на боговете , нали ? ..

И един истински резонанс на сетивата ! :)

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: